blommor och dekorationer

Kistdekorationer är en viktig del i arrangemanget kring en begravning. Den utgör ett stort blickfång och avgör vilket totalintryck man skall få av kyrkorummet. Målet är att ceremonin ska bevaras som ett ljust minne hos de anhöriga. Även om det finns många traditioner kring kistdekorationerna så har de numera utvecklats på samma sätt som dödsannonser och blivit mycket mer personliga och fria.
Det är vanligt att kistdekorationen är från de närmaste och att man då har band i denna och att man efter begravningsceremonin tar av dekoratione och lägger detta tillsammans med de övriga blommorna på blomstergården eller gravplatsen.

Kransar från anhöriga är inte vanligt numera utan det är oftast företag och föreningar som beställer detta.

Att ha levande ljus i dekorationen kan vara vackert, men det är inta alla församlingar som tillåter detta pga. brandrisken.

Inte helt ovanligt med denna sortens dekorationer då man samtidigt har lämnat en gåva till någon fond.

Man kan med fördel själv skapa sin egen handbukett, med blommor, blad, grässtrå etc. från den egna trädgården eller naturen.

Här visar vi vad som finns på marknaden dock är det inte säkert att blomsterhandlaren har detta hemma, men de bör kunna beställa.

I samband med urnsättning kan man låta blomsterhandlaren dekorera urnan eller graven.

Här visar vi de församlingars bårtäcke som vi för närvarande har bilder på.
Att tänka på vid valet av bårtäcke är att man oftast inte får ha en traditionell blomsteruppsättning (kistdekoration) ovan bårtäcket då textilierna är ganska dyra att få uppsydda och inte tvättbara.